Khaleesi & Mordimer

Orionek
Agilisowy Rezydent

Re: Khaleesi & Mordimer

Post autor: Orionek »

U nas, tzn u Orionka też z jedzeniem jest różnie a przejście na mokre nie było łatwe. I teraz też łatwo nie jest. Musimy kombinować ze smakami i producentami upset Raczej dwa dni pod rząd nie zje tego samego, chyba, że jest to jakaś nowość, która bardzo smakuje :) Ale i ta nowość z czasem się nudzi. Jest to jednak jakiś punkt wyjściowy :) Więc wiemy już mniej więcej co smakuje, zmieniamy smaki- czasami dwa inne na dzień i tak w kółko mad Co jakiś czas próbujemy coS innego przemycić, ale zwykle kończy się na jednej puszce, następna rozpoczęta-reszta kosz!
Jakie są plusy?
Były spore problemy ze struwitami. Chcieliśmy żeby kot był szczęśliwy więc było karmienie mieszane plus zakwaszanie tabletkami. Pomagało, ale wyniki moczu cały czas nie były idealne, no i ile można "jechać" na tabletach?
Po przejściu na mokrą karmę zapomnieliśmy o wizytach u weta. Często do karmy dolewamy wody, choć odrobinę żeby więcej płynu przemycić. Efekt jest taki, że stoją miski z wodą i tak sobie stoją, bo wody panicz nie tyka. Przy suchej karmie pił niewiele i było ledwie 1-2 siku. Teraz 5 dużych kul.
My już do suchego jedzenia nie wrócimy mimo problemów związanych z grymaszeniem upset Jest, to irytujące, ale dla zdrowia synka jakoś przecierpimy :)
Co u nas wchodzi?
Kangur z Select Gold (maxi zoo) Kangur, Indyk, Catz Finefood , Ragout Catz Finefood smak wieprzowina-cielęcina i jeszcze ta sama seria z omółkiem confused. Do tego podajemy "smaczki" w postaci past, które sowicie podlewane są wodą. Krótko mówiąc skupiliśmy się na przemycaniu wody.
Moim zdaniem warto przejść na mokre jedzenie. Samo przejście nie jest łatwe. Trzeba trochę przeczekać, zacisnąć zęby, bo kociaste potrafią się upominać i są bardzo cierpliwe :) Ale też nie do przesady. Trudno określić ten czas dąsania u nas jest ok jednego dnia. Czasem jest tak, że coś czego nie lubi z głodu jednak zje a czasem już wiadomo, że jednak nie ruszy i trzeba się złamać :)) Należy zachować balans żeby nikt za bardzo z tego powodu nie cierpiał V
Moni_Q
Agilisowy Rezydent
Kontakt:

Post autor: Moni_Q »

Gratulacje, że u Was się udało 👍 my mamy dodatkowo ten problem, że jaśnie państwo jedzą tylko filety i tylko z tuńczyka. Nawet kurczaka nie chcą, ile ja tego wyrzucam... 🙄Próbowałam naprawdę już większości, wszystko poszło w kosz, albo dla mniej wybrednych kotków... Nie wiem czy wystarczy mi determinacji na kolejne próby.
Dynastia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Dynastia »

A próbowałaś mięsko?
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Leszko Biały ok.10.05.2019
Moni_Q
Agilisowy Rezydent
Kontakt:

Dynastia pisze: 24 cze 2024, 15:16 A próbowałaś mięsko?
Taa, z tym to już zupełnie nie wiedzą co zrobić 😉 oni jakby instynktu nie mieli, kiedy sikorka padła na serce tuż pod ich nosami to stali i patrzyli jak na zaczarowane wrota 😂
Dynastia
Agilisowy Rezydent

Nie wierzę, że odpuszczą sparzony filet z indyka…
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Post autor: Jaskier »

Moni_Q pisze: 25 cze 2024, 14:38 Taa, z tym to już zupełnie nie wiedzą co zrobić 😉 oni jakby instynktu nie mieli, kiedy sikorka padła na serce tuż pod ich nosami to stali i patrzyli jak na zaczarowane wrota 😂
Może resuscytację by zrobili biggreen
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Ja u wielu opiekunów miałam sukces w przejściu na mokre przy zastosowaniu Thrive Complete, to chyba jedyna karma pełnoporcjowa, która jest filetówką. Na stałe do podawania zdecydowanie drogo, ale jako okres przejściowy pozwalający na odstawienie suchego przy niewielkiej ilości kotów akceptowalne (wykorzystywaliśmy efekt nowości, czyli z pierwszą wystawioną puszką zabierane było całkowicie suche).
Moni_Q
Agilisowy Rezydent
Kontakt:

Dorszka pisze: 26 cze 2024, 09:18 Ja u wielu opiekunów miałam sukces w przejściu na mokre przy zastosowaniu Thrive Complete, to chyba jedyna karma pełnoporcjowa, która jest filetówką. Na stałe do podawania zdecydowanie drogo, ale jako okres przejściowy pozwalający na odstawienie suchego przy niewielkiej ilości kotów akceptowalne (wykorzystywaliśmy efekt nowości, czyli z pierwszą wystawioną puszką zabierane było całkowicie suche).
Z ciekawości, masz może zdjęcie jak ta karma wygląda? Bo próbowałam też John Dog i tak umiarkowanie podeszło, bo niby filet ale "NIE TAKI JAK LUBIMY" lol
Dynastia
Agilisowy Rezydent

Moni_Q pisze: 26 cze 2024, 09:40
Dorszka pisze: 26 cze 2024, 09:18 Ja u wielu opiekunów miałam sukces w przejściu na mokre przy zastosowaniu Thrive Complete, to chyba jedyna karma pełnoporcjowa, która jest filetówką. Na stałe do podawania zdecydowanie drogo, ale jako okres przejściowy pozwalający na odstawienie suchego przy niewielkiej ilości kotów akceptowalne (wykorzystywaliśmy efekt nowości, czyli z pierwszą wystawioną puszką zabierane było całkowicie suche).
Z ciekawości, masz może zdjęcie jak ta karma wygląda? Bo próbowałam też John Dog i tak umiarkowanie podeszło, bo niby filet ale "NIE TAKI JAK LUBIMY" lol
Potwierdzam - zwłaszcza ryby morskie i mieszankę tuńczyka z łososiem Dynastyczni bardzo lubią.
IMG_4303.jpeg
IMG_4303.jpeg (209.64 KiB) Przejrzano 3604 razy
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Tak, dokładnie to, tylko ja w Zooplusie kupowałam, wszelkie odmiany tuńczyka na ogół są lubiane.
ODPOWIEDZ