Zmiana nastawienia wzajemnego
Zmiana nastawienia wzajemnego
Taką mam obserwację, ale poniekąd też problem. Dynastyczni mieszkają razem już 6 lat. Przez ten czas chłopaki dorastały i różnie się traktowały, ale bez specjalnej agresji. Było raczej rodzinnie
. Od dłuższego czasu wygląda tak - Tudor to solista, kot z tzw. „krótkim lontem”, trochę choleryk. Czasem poprzepycha się z Saladynem, czasami zapoluje na Leszka - ale wtedy włącza się Saladyn i Tuduś sam staje się ofiarą. Saladyn z Leszkiem ewidentnie „trzymają sztamę”. Mieszko zawsze był z boku - nie uczestniczył biernie ani czynnie w przepychankach. Nikt go nigdy nie atakował ani gonił (czasem przepychał się bratersko z Leszkiem). Tymczasem od kilku dni ewidentnie jest przeganiany przez Saladyna. To jest łapa, pogonienie, raz nawet zawarczenie. W domu nic się nie zmieniło … Zastanawiam się skąd taka zmiana
.
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Leszko Biały ok.10.05.2019
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Re: Zmiana nastawienia wzajemnego
A nie pachnie Mieszko jakoś inaczej? Może nabył jakiś zapach , który drażni Saladyna. Sam Mieszko rozumiem, ze nie zaczepia?
Trzymam kciuki żeby jakoś się Książętom poukładało
Trzymam kciuki żeby jakoś się Książętom poukładało
Też o tym myślałem - na ludzki nos - wszystkie „pachną kocykiem” 
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Też chciałam dopytać o zapach. Kiedy Merlin przyniósł obcy zapach, Morgana przez dwa dni zachowywała się, jakby był impostorem - z daleka po wyglądzie, po sposobie poruszania "o, braciszek!", z bliska po zapachu "kim ty jesteś i dlaczego podszywasz się pod Merlina?". Było to zupełnie inne zachowanie, niż na widok całkiem obcego kota - kiedyś nasze koty wyszły na korytarz jednocześnie z kotami sąsiadów i była wzajemna ciekawość i nieco nieufny dystans, ale wszyscy zachowywali się kulturalnie, przyglądając się sobie w miarę przyjaźnie z odległości, a teraz było normalne zachowanie na odległość, a po obwachaniu przeganianie pod łóżko (w tym łapą) i wycie. Te jej nagłe zmiany mowy ciała były ciekawe do obserwacji i analizy, ale widać było, że stresuje ją ta dziwna sytuacja, nie mówiąc o stresie Merlina skazanego na banicję w sypialni...
Co ciekawe, drugiego dnia syczała na niego tylko po obwachaniu z bardzo bliska, a ewidentnie wypatrywała "tego trzeciego"
Co ciekawe, drugiego dnia syczała na niego tylko po obwachaniu z bardzo bliska, a ewidentnie wypatrywała "tego trzeciego"
❤ Eris na zawsze z nami ❤ Merlin 21.05.2019 ❤ Morgana 19.04.2020 ❤
M&M na Instagramie
Moja psychodeliczna kociobiżuteria
M&M na Instagramie
Moja psychodeliczna kociobiżuteria
Mnie to maksymalnie stresuje, kiedy trzeba jechać z Mordimusiem do weterynarza, bo wiem, że Kaliska będzie na niego syczeć i generalnie będzie go traktować jak obcego przez tydzień lub dłużej
Dokładnie tak jak Luin napisała, z daleka, "o braciszek", z bliska "SSSSS!"
W drugą stronę to nie działa, choć może głównie dlatego, że Kalina nie jeździ sama do lekarza, zazwyczaj na kontrolne badania jeżdżą razem i wtedy razem śmierdzą
Ale podejrzewam, że Mordimuś by nie fuczał na nią, w nim nie ma żadnych złych emocji nigdy.
W drugą stronę to nie działa, choć może głównie dlatego, że Kalina nie jeździ sama do lekarza, zazwyczaj na kontrolne badania jeżdżą razem i wtedy razem śmierdzą
W temacie relacji Salek-Mieszko chyba wróciło do normy
. Powód musiał być pozazapachowy, bo żaden domu nie opuszczał. Mam inną hipotezę - nie wiem na ile prawdopodobną - Mieszko byl dlugo kotem rekonwalescentem i chyba tak sie czuł; był też tak traktowany - z pewną taryfą ulgową. Ostatnio staje się „odważniejszy” i trochę zaczyna o tym zapominać. Jeśli chodzi o powroty od weta to nigdy nie było u nas zapachowych reakcji - zazwyczaj komitet powitalny z kitami do góry i noski dla sprawdzenia.
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019